Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (2024)

Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (1)

Als je zelf dumplings maakt is het natuurlijk leuk als je ook het dumpling deeg zelf gekneed hebt. Je kan deegvellen prima kopen bij de Toko en dat scheelt zeker tijd, maar kunnen zeggen dat je alles zelf hebt gemaakt, heeft wel wat ;-).

Het lijkt meteen heel culinair, maar is (zoals met veel Aziatisch eten) niet echt moeilijk. Je maakt een deeg op exact dezelfde manier als Chinese pannenkoekjes voor bij de Pekingeend. Je vouwt en snijdt ze alleen anders.

Ingrediënten Dumpling Deeg voor 20 stuks

  • 250 gram bloem
  • 140 ml net gekookt water (nog loeiheet dus)
  • 1/2 theelepel zout
  • maizena voor het bestuiven van het aanrecht tijdens het uitrollen van het deeg

Benodigdheden

  • chopsticks – om het hete beslag te mengen
  • plastic folie – om het deeg in te laten rusten
  • bamboe stoommandjes

Bereiding deeg
Voor het deeg gebruik je gewoon bloem. Het water dat er doorgaat moet heel heet zijn. Dat zorgt voor een steviger deeg. IJskoud water en meel geven juist een krokant jasje, zoals een tempura, maar voor een dumpling is een natter en steviger pakketje nodig.

Chopsticks

Ik gebruik chopsticks om het deeg met de 1/2 theelepel zout en het hete water te mengen. Het is te heet om aan te pakken.

Het koelt snel af. Zeker in een metalen schaal, dus kan ik al snel echt kneden. Ik voeg140milliliterheet water toe. Als het deeg te droog blijft voeg, ik nog een eetlepel water toe, maar ik let op dat het niet te nat wordt. Het is de bedoeling dat het een glad en vooral stevig deeg wordt.

Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (2)

Na 5 – 8 minuten kneden, rol ik het deeg in twee even dik en lange rollen. Ik pak ze in plasticfolie en laten ze minstens een half uur rusten in de koelkast.

Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (3)

Het deeg is na het rusten wat steviger geworden. Ik hak de rollen allebei in 9 stukjes. Doordat het deegvelletje netjes rondgesneden moet worden, hou ik deeg over en daar kan ik nog zeker 2-3 velletjes mee maken. Dus in totaal kom ik uit op zo een20 stuks dumpling vellen.

Bewaar je deeg tijdens het uitrollen in een stoommandje bijvoorbeeld, met het deksel erop, anders droogt het te snel uit.

Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (4)Zo nu balletjes draaien en uitrollen op een met maizena bestoven ondergrond.

Ik rol mijn deeg met een kleine roller eerst van voor naar achter, dan draai ik het een kwartslag en rol het opnieuw uit. Zo krijg je al snel een net, even dun, bijna rond velletje.

Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (5)

Ik heb geen grote koekvorm om het velletje netjes rond te snijden, dus gebruik een Chinees schaaltje met een wat scherper randje. Het werkt goed en de maat is ook prima.

Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (6)

Probeer je deeg overal even dun te krijgen. Je kan ze plakje op plakje op een schotel leggen met een klein beetje maizena ertussen of een stukje bakpapier (dan weet je zeker dat ze niet gaan plakken).

Invriezen

Dumpling vellen -ook de zelfgemaakte- kan je prima invriezen. Ik stapel ze netjes op in een goed sluitend plastic bakje en doe bakpapier tussen elk laagje. Tijdens het ontdooien hou ik ze goed afgedekt, zodat ze niet uitdrogen.

Vouwen

Nu mogen weorigami-en. Er zijn veel manieren van vouwen van dumplings. Elke vorm zegt weer iets over de inhoud of het gebruik. Ik heb nog niet alle manieren geprobeerd. Op mijn Pinterest zijn allerlei variaties te bewonderen.

Hier zijn twee manieren om dumplings te vouwen met ronde velletjes.

Potstickers of Gyoza

Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (7)

Leg een kleine hoeveelheid vulling in het midden en maak de randjes nat. Loulou (5 jaar) kan dat heel goed.

  • In dit voorbeeld is het een vlees-vis vulling voor een Japanse gyoza. Bekijk hier het recept.
  • Een vegan versie heb ik ook gemaakt met boomoorpaddenstoelen. Bekijk hier het recept.
Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (8)

Loulou pakt een kant van het deeg vast en vouwt het netjes dubbel zodat de randjes sluiten. Beetje het lucht eruit duwen.

Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (9)

Nu kan je de dumpling rechtop zetten en het randje vouwen door er drie plooitjes in te maken met een beetje natte vingers.

Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (10)
Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (11)

Of je laat het halve maandje liggen, vouwt het randje om, pakt hem op en brengt de twee hoekjes naar elkaar toe en zet aan elkaar vast met een natte vinger. Dan krijg je een dumpling zoals hiernaast.

Dumplings kan je stomen of koken of (zoals met potstickers – gyoza) even bakken in de pan en dan stomen.

Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (12)

Ik stoom op een velletje bakpapier dat ik in het stoommandje leg. Ik knip ‘m expres iets te klein, zodat de stoom mooi langs het randje kan. Ik stoom dumplings (afhankelijk van hun grootte) zo een 10-15 minuten.

  • Zien hoe je veganistische dumplings maakt? Ga dan naar deze link.
  • Alleen zien hoe je dumpling deeg maakt? Ga dan naar deze link.
Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (13)
Dumpling Deeg - Zo maak je het Zelf - PisangSusu.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6512

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.