De lekkerste rode kool maak je zelf (2024)

De lekkerste rode kool maak je zelf (1)

In alle jaren dat ik een eigen huishouden heb, heb ik me misschien één of twee keer gewaagd aan het maken van rode kool.Niet een keer gelukt! Zelfs zo erg niet gelukt, dat ik mijn moeder niet durfde laten proeven wat er mis was (ik schaamde mij diep).Met als gevolg dat de helftsteevast in de prullenbak belandde, soms ook nog na een vriesperiode van enkele maanden.

Een tijdje geleden heb ik maar weer eensalle moed bij elkaar geraapt. Ik wilde het toch weer eens proberen. Dit keer heb ik mijn recept vergeleken met de recepten op internet, maar daar werd ik niet veel wijzer van. Want die recepten gaan uit van een kleine kool… Ja, hoe groot is zo’n kleine kool en hoeveelweegt die dan? Een gemiddelde rode kool weegt ongeveer anderhalve kilo, mijn exemplaar hier was iets groter (2 kilo).

Als je in het gelukkige bezit bent van een keukenmachine is het snijden van de rode kool een makkie. Heb je een mandoline, gaat het ook nog redelijk snel. Kijk dan wel uit voor je vingers! Heb je die twee niet, dan komt het neer op snijwerk. Hoe vaker je dat doet, hoe handiger je er in wordt. Neem wel een groot mes dat goed scherp is. Probeer het niet met een aardappelmesje, dat gaat niet lukken of duurt een hele middag.

De lekkerste rode kool maak je zelf (3)


De ultieme test

Zelf was ik wel tevreden met de smaak van de rode kool en durfde het daarom wel aan mijn moeder te laten proeven. Met knikkende knieën, dat dan weer wel… Maar hij werd goedgekeurd!Dus nu kan ik eindelijk zeggen: ik weet hoe ik rode kool moet klaarmaken. En ik kan je wel vertellen: zelf -vers- gemaakte rode kool is zo veel lekkerder dan uit een potje of de diepvries.

Recept: Rode kool gestoofd met specerijen

Groenten
voor 4 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
60 min.
Totale tijd:
1-1,5 uur

Ingrediënten

  • 1 kleine rode kool van ca. 1 kilogram
  • 2 kruidnagels
  • 2 jeneverbessen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblaadje
  • 100 ml azijn
  • 1 tl zout
  • 100g suiker
  • 1 el maïzena voor het binden
  • 1 zure appel (bijv. goudrenet)

Benodigdheden:

  • keukenmachine, mandoline of scherp mes

Bereiding

Was de kool en verwijder eventueel het buitenste blad. Halveer de kool en snij de helften in stukken zodat ze in de keukenmachine passen, of zodat ze hanteerbaar zijn voor de mandoline. Ga je met en mes aan de slag? Snij dan elke koolhelft nog eens door, zodat je vier kwarten hebt. Snij de dikke stronken bij gebruik van de keukenmachine meteen weg. Gebruik je de mandoline of een mes, dan kan dit op het laatst (geeft je mooi houvast). Snijd de kool ca. 2 mm dik.

De lekkerste rode kool maak je zelf (4)
De lekkerste rode kool maak je zelf (5)
De lekkerste rode kool maak je zelf (6)

Breng in een passende pan ca. 1/2 liter water aan de kook met het zout. Voeg nu de rode kool en de overige ingrediënten toe behalve de appel, suiker en maïzena. Die worden pas aan het einde van de kooktijd toegevoegd. Laat de kool in ca. 30-45 minuten onder af en toe omscheppen zachtjes gaar koken. Voeg dan de suiker toe. Meng de maïzena met een beetje kookvocht en schep door de kool. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Laat nog 5 minuten zachtjes koken.

Proef de rode kool of hij naar je smaak is. Het kan zijn dat je nog wat azijn of suiker of misschien allebei wilt toevoegen. Laat nog even zachtjes koken, totdat de suiker gesmolten is. Proef dan nog eens.

Ik had een rode kool van bijna 2 kilo en ben gestart met de hoeveelheden zoals hierboven staan. Daardoor ben ik een behoorlijke tijd bezig geweest de rode kool op smaak te brengen. Dat is uiteindelijk wel gelukt. Als je de kool niet te hard laat koken, gaat dat prima.

Succes!

TIP De kooktijd van de rode kool varieert en is afhankelijk van de dikte waarin je hem gesneden hebt. Zet het vuur niet te hoog, maar laat de rode kool op een laag pitje zachtjes garen. Proef regelmatig of de kool niet te gaar wordt, hij dient nog een beetje een bite te hebben.

PRINT RECEPT

Pin deze foto van Rode kool met appel

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De lekkerste rode kool maak je zelf (7)

Nog meer inspiratie met rode kool?

Wat zou je zeggen van rode kool in een salade, zoetzuur of platbrood gevuld met bloemkool en rauwe rode kool.

De lekkerste rode kool maak je zelf (8)
De lekkerste rode kool maak je zelf (10)
De lekkerste rode kool maak je zelf (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 6342

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.