Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (2024)

Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (1)Yeehaa! Kom pak je lasso maarrrr, zo vangen cowboys indianen…. Ik hoop dat je nu voor de rest van de dag dat “oh zo leuke” deuntje in je hoofd hebt zitten… Vergeet de vette dansmoves niet trouwens! 🙂 Anyway…. Vandaag deel ik een lekker recept met je voor het maken van een cowboy stoofpot. Vaak wordt een cowboy stoofpot met onder andere worst gemaakt, maar ik koos ervoor om er een cowboy beef stew van te maken door heerlijke Ierse riblappen te gebruiken. Door koffie en cacao te gebruiken krijgt de stoof een lekkere wat ‘donkere’ smaak.

Bij een stoofpot begin ik altijd op tijd. Zo heb ik nog wat speling als de gaarheid van het vlees minder snel gaat dan verwacht. Of nog mooier…. Maak het een dag van te voren!

Wil je die recept in een slowcooker maken? Geen probleem, dan zet je de stand op low (meestal 85-90 graden) en voeg je alles na het aanbakken toe in de slowcooker.

Grasgevoerd Iers rundvlees

De runder riblappen in dit recept zijn afkomstig van het Ierse Angus ras en zijn te bestellen via de webshop van BBQuality. Ik ontving dit vlees in het kader van een toffe samenwerking metIrish Beef / Bord Bia. De komende periode hoop ik je weer te inspireren met lekkere recepten. Daarnaast zal ik je meer vertellen over de smaak en veelzijdigheid van Iers rundvlees.

Iers rundvlees staat bekend om haar kwaliteit, malsheid en heerlijke, intense smaak. Het geheim? In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Tel daar de ruimte en de liefde die de runderen krijgen bij op en je krijgt gewoon buitengewoon rundvlees. Op uitgestrekte weides grazen de dieren gemiddeld 220 dagen van het jaar buiten. Zowel smaak als malsheid van rundvlees wordt deels bepaald door het ras, maar belangrijker is goede voeding en beweging. Omdat de Ierse runderen zoals gezegd veel buiten lopen eten ze daar lekker vers gras. Deze combinatie zorgt voor mals vlees met een heerlijke smaak.Lees hier verder over deze samenwerking en Iers rundvlees.

onderstaand recept is geschikt voor zo’n 4 personen. Je kunt er natuurlijk nog brood bij serveren.

Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (2)Ingrediënten Cowboy stoofpot

  • 800 gram riblappen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 paprika
  • klein blikje mais (uitgelekt)
  • blik kidneybonen (400 gram, afgespoeld en uitgelekt)
  • 500 gram passata
  • 2 blaadjes laurier
  • een kopje espresso (of normale koffie)
  • eetlepel cacaopoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel cayenne
  • 1 eetlepel stroop
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • een glas runderbouillon
  • worcestershiresaus
  • chipotle tabasco (optioneel)
  • bloem
  • olijfolie
  • roomboter

Bereiding Cowboy stoofpot

Dep het vlees droog en verwijder eventueel de harde stukken vet. Snijd het vlees vervolgens in blokjes van een paar centimeter, iets groter dan een dobbelsteen. Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. De bloem zorgt voor een mooie kleur tijdens het bakken en voor binding van de saus.

Bak het vlees daarna in een scheut olijfolie + roomboter mooi bruin aan alle kanten in een stoofpan.Schep het vlees dan even uit de pan. Voeg dan de ui en knoflook toe in de pan en bak het even totdat de ui glazig is. Doe vervolgens de paprika, passata, laurier, espresso, cacaopoeder, paprikapoeder, cayenne, stroop, oregano, koriander en komijnpoeder in de pan. Hierna voeg je het vlees weer toe in de stoofpan. Schenk naar wens nog een scheut worcestershiresaus en tabasco toe, samen met de bouillon en schep alles dan nog even goed door elkaar. Het is de bedoeling dat het vlees net onder het vocht staat.

Laat het vlees vervolgens lekker sudderen met een deksel op de pan. Voeg na zo’n 2 uur (dan wordt het vlees al zachter) de kidneybonen en mais toe en laat nog een uurtje sudderen. Proef dan of het vlees de gewenste garing heeft. Is het vlees nog net niet zacht? Neem dan echt wat meer tijd, want het is zoveel lekkerder als het vlees mooi zacht is.

Bij de stoofpot kun je eventueel nog wat brood eten. Ik vind het zelf al vullend genoeg zonder brood, maar je kan het wel zo lekker in de saus dippen.

Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (3)

Cowboy stoofpot gemaakt?

Heb je dit recept voor Cowboy stoofpot gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook,InstagramofTwitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer BBQ recepten?

Zoek meer BBQ inspiratie? Bekijk het overzicht met alleBBQ receptenop de website.

Overzicht

Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (4)

Naam

Cowboy Stoofpot

Auteur

Thomas Culinair

Datum

Totale tijd

Beoordeling

5Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (5)Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (6)Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (7)Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (8)Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (9) Based on 4 Review(s)

Cowboy stoofpot - Heerlijk Tex Mex recept (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 5814

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.