Zelf extracten maken om mee te bakken - Annabella's Foodblog (2024)

Zelf extracten maken om smaken mee te versterken is heel makkelijk en geven je baksels meer pit!

In de meeste bak recepten vind je het wel terug, denk bijvoorbeeld aan: voeg 1 theelepel vanille extract toe. De meeste mensen lopen dan naar de lokale supermarkt en kopen een flesje vanille aroma. Niks mis mee hoor, maar dat is helaas geen extract. De meeste supermarkten verkopen aroma’s, 9 van de 10 keer is het extract niet eens in de buurt van een vanille stokje, amandel of citroen geweest. Je zult dan ook merken dat je eigen extracten veel meer smaak afgeven en dat je het ook echt terug proeft in je baksels.

Maar hoe maak je dan zelf extract?

Extract is eigenlijk niet meer dan alcohol en smaakgevers. Denk dus aan vanille stokjes, kokos, rasp van een citroen. Dit laat je voor minimaal 2 maanden staan op een donkere plek zodat de smaak geheel in de alcohol trekt. Uiteindelijk heb je een flesje met ‘liquid gold’. Je eigen gemaakte extract dus.

Er zijn een paar dingen belangrijk bij het maken van je eigen extract:

De alcohol

Alcohol vormt de basis van je extract. De drank die hier het meest geschikt voor is, is wodka (minimaal 40%) Die neemt de smaken namelijk heel erg snel op. Je kan ook andere dranken gebruiken zoals rum of jenever, die laten alleen wel een kleine alcohol nasmaak achter, als je hier van houdt zeker eens proberen! Let er wel op dat het alcohol percentage altijd minimaal 40% is, meer mag altijd.

Glazen flesjes

Gebruik altijd glazen flesjes of glazen potten om je extract in te maken. Gebruik geen andere materialen zoals plastic; omdat de alcohol er zo lang in blijft zitten kan het plastic giftige stoffen loslaten, en dat wil je niet! Zorg er ook voor dat je glazen flesjes goed schoon zijn voordat je ze gaat vullen. Alcohol dood dan wel de bacterien maar better safe than sorry.

Zelf extracten maken om mee te bakken - Annabella's Foodblog (1)

Smaakmakers

Het belangrijkste: de smaakmakers! Hieronder beschrijf ik per extract hoe je die smaak precies maakt. Maar je kan natuurlijk nog veel meer extract smaken maken dan ik hieronder laat zien. Denk aan muntblaadjes, koffie bonen of appel schillen? Je kan bijna elke smaak maken die je je maar kan bedenken.

Kijk wel uit bij de fruit extracten. Zoals bij een citroen; daar gebruik je alleen de schil van. Als er nog vruchtvlees aanzit kan dit naderhand gaan schimmelen. Zorg dus voor iets ‘drogere’ ingrediënten.

Intrekken en bewaren

Hoelang moet je een extract laten ‘trekken’? Naar mijn mening altijd minimaal 3 maanden, dan krijg je echt de beste smaak. Langer is vaak nog veel beter! Schud elke week wel even de flesjes. Je zult zien dat na 2 weken de alcohol al kleur begint te krijgen. (en smaak natuurlijk!)

Je kan de extracten het beste koel en donker bewaren. Te veel direct zonlicht is vaak niet goed. Je kan de extracten zelf ook echt heel erg lang bewaren, minimaal 2 jaar. bij de fruit soorten haal ik wel na 4 maanden het fruit er uit, zodat alleen de alcohol nog over is. Zo ben je er zeker van dat niks bederft.

Gebruik en navullen

Als de extracten klaar zijn voor gebruik kan je ze gewoon volgens recept toevoegen. Je kan ervoor kiezen om de smaakmakers er na 3 maanden uit te halen maar ik vind het fijn om ze er in te laten. Elke keer als je wat gebruikt kan je het namelijk weer aanvullen me wodka en weer even laten staan, zo gaat je extract nooit op.

Als je dit een paar keer hebt bijgevuld zal je na enige tijd wel smaakverlies ervaren, begin dat gewoon weer opnieuw of gebruik iets meer extract dan dat in het recept vermeld staat.

Vanille extract

Vanille extract is de meest populaire extract. En geeft dan ook super veel smaak af. Vanille stokjes zijn op dit moment alles behalve goedkoop maar je kan ze wel blijven gebruiken! Zodra je extract op is; laat ze drogen voor een paar uurtjes op keukenpapier en doe ze in een glazen pot met kristalsuiker, zo maak je je eigen vanille suiker!

Wat heb je nodig:

  • 100 milliliter wodka
  • 2 vanille stokjes

Halveer de vanille stokjes en snij deze voorzichtig open zodat alle vanille spikkels straks los kunnen weken. Doe de vanille stokjes in het glazen flesje en vul aan met wodka. Schud elke week even met het flesje. Zoals je hieronder ziet veranderd dit extract snel van kleur, de foto’s zijn 2 weken uit elkaar genomen. Het rechter flesje is net pas gemaakt, het linker flesje is nu 3 maanden oud.

  • Zelf extracten maken om mee te bakken - Annabella's Foodblog (2)
  • Zelf extracten maken om mee te bakken - Annabella's Foodblog (3)

Amandel extract

Wat heb je nodig?

  • 100 milliliter wodka
  • 2 eetlepels amandelen zonder schil

Doe de amandelen in een glazen flesje en vul aan met wodka. Schud elke week.

Zelf extracten maken om mee te bakken - Annabella's Foodblog (4)

Citroen extract

Bij de fruit extracten moet je iets beter opletten. Hierbij gebruiken wij alleen de schil van de citroen. Zorg er dus voor dat er geen vruchtvlees meer aan de schil zit.

Wat heb je nodig?

  • 100 milliliter wodka
  • De schil van 1 cittroen

Schil de citroen en maak eventueel de schil even schoon met wat water. Doe dit in een glazen flesje en vul aan met wodka. Schud elke week.

Zelf extracten maken om mee te bakken - Annabella's Foodblog (5)

Sinaasappel extract

Voor deze extract geld ook, zorg dat er geen vruchtvlees meer aan de schil zit

Wat heb je nodig?

  • 100 milliliter wodka
  • De schil van 1 sinaasappel

Schil de sinaasappel en doe dit in een glazen flesje. Vul aan met wodka. Schud elke week.

Zelf extracten maken om mee te bakken - Annabella's Foodblog (6)

Kokos extract

Kokos extract zie je niet zo vaak, maar kan je voor zoveel dingen gebruiken! Lekker in een coco’s cake of zelf een zomerse co*cktail.

Wat heb je nodig?

  • 100 milliliter wodka
  • 1 eetlepel kokosrasp

Doe de kokosrasp in een glazen flesje. Vul aan met wodka. Schud elke week.

Zelf extracten maken om mee te bakken - Annabella's Foodblog (7)

PS: Bewaar dit artikel hier op Pinterest

Gerelateerd

Zelf extracten maken om mee te bakken - Annabella's Foodblog (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 6382

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.