Wonen in een koud huis met kinderen | Huis opwarmen tips (2024)

Inhoudsopgave Verbergen

1 Wonen in een koud huis | Huis opwarmen tips

1.1 De basis

1.3 Radiatorfolie

1.4 Sfeervolle warmte

1.5 Keukenprinses

1.6 Lekker inpakken

Brrr wat is het koud. Staat de verwarming bij jou al aan? Woon je in een koud huis met je gezin en probeer je het zo lang mogelijk uit te stellen om de verwarming aan te zetten? Ik heb een aantal praktische huis opwarmen tips voor je, waarmee je veel geld bespaart op de stookkosten.

Lees ook

14 tips tegen griep en verkoudheid

Budgetteren op zijn Japans | Maak het simpel en spaar je rijk

Haal de herfst in huis | Creëer het ultieme herfstgevoel

11 verrassende pompoengerechten om de winter mee door te komen

Leven op één salaris | Hoe wij dat doen

Wonen in een koud huis | Huis opwarmen tips

De ideale temperatuur lijkt 18 graden te zijn. In de slaapkamer zelfs 17. Persoonlijk vind ik dat in de wintermaanden best koud. Hier staat de verwarming dan ook op 19 graden. Waar het om gaat is dat de verwarming best een graadje lager kan dan je misschien denkt. Het is misschien even wennen, maar het is beter voor het milieu en je bespaar er zo een 7% stookkosten op jaarbasis mee.

Dat neemt niet weg dat wonen in een koud huis niet fijn is. Isoleren is een slimme investering maar je moet het wel kunnen permitteren. Daarom vind je in dit artikel een aantal slimme tips hoe jij je huis kunt opwarmen met minimale kosten.

De basis

Deze van kunststof gemaakte vloer is op het oog bijna niet meer van de houtsoorten te onderscheiden. Het is echter zeer geschikt voor drukke huishoudens met kinderen en huisdieren. Het is namelijk ijzersterk. Behalve dat het geluiddempend is, is het ook heel geschikt voor de vloerverwarming. Ze kunnen de warmte perfect geleiden. Daarnaast kan deze in alle ruimtes van het huis gelegd worden waar de ondergrond glad en schoon is. Afhankelijk van de kwaliteit en de dikte van de slijtlaag kan een PVC vloer wel 20 jaar mooi blijven. Zoals deze Hongaarse punt PVC vloeren.

En kinderen van alle leeftijden spelen graag op de vloer. Kruipen tijdens de ik-stop-alles-in-mijn-mond-fase, puzzelen, spelen met de autootjes of een boek lezen. Het ideale van een PVC vloer is dat het minder hard is dan bijvoorbeeld een laminaatvloer terwijl het warmer aanvoelt. Daarnaast is het heel makkelijk in onderhoud. Stofzuigen, vegen of dweilen is geen probleem. Het is namelijk vochtbestendig. Geen kopzorgen over het zoveelste ongelukje van je peuter tijdens de zindelijkheidstraining 😉

Verder is het natuurlijk heerlijk om een lekker warm kleed op de vloer te leggen in de koude maanden.

Warmteverlies

Dagelijks luchten is gezond maar wist je dat je hiermee ook kunt besparen op stookkosten? Vochtige huizen verbruiken meer energie. Door dagelijks een kwartiertje alle ramen even open te zetten kun je een paar tientjes per jaar overhouden. Probeer warmteverlies te minimaliseren door alle deuren en kozijnen te voorzien van tochtstrips. Het kost een paar euro bij de bouwmarkt maar het kan een enorm verschil maken. Verder is het verstandig om de gordijnen open te zetten en zoveel mogelijk de zon binnen te laten. Geen zonnetje, sluit de gordijnen en lamellen om warmteverlies te beperken. Let er op dat je radiatoren vrij staan en dus vrij kunnen circuleren. Dat wil zeggen geen meubels ervoor of gordijnen die eroverheen hangen.

En vergeet niet je CV-ketel regelmatig te laten controleren. Ook dit kan veel onnodig verbruik schelen.

Radiatorfolie

Iets wat je vrij simpel zelf kunt doen. Plaats radiatorfolie achter alle radiatoren in het huis. Zeker in een koud huis kan dit veel tientjes schelen. Hiermee voorkom je dat warmte van de verwarming via de muren naar buiten verdwijnt. Tegenwoordig is deze onzichtbaar en plak je het gemakkelijk aan de achterkant van de radiator door middel van een magneettape bijvoorbeeld. Afhankelijk van de isolatie van je huis en of je enkel of dubbel glas hebt kan het 15 tot 30 euro per radiator schelen.

Sfeervolle warmte

Ben je gezegend met een open haard? Soms komt de echte winter wat later, maar kan de herfst nogal koud zijn. Ideaal om de open haard aan te zetten en de verwarming nog even uit te laten. Het is sfeervol en je hoeft geen kou te lijden, terwijl het heel fijn kan zijn voor je portemonnee. Kaarsen kunnen overigens ook een ‘handje helpen’ hierbij.

Keukenprinses

Maak de keukenprinses in jezelf wakker. Niet alleen de lekkere geur van het eten maar ook de warmte blijft natuurlijk hangen. Laat de warme oven dus gerust open staan wanneer je het ovengerecht eruit haalt 😉

Lekker inpakken

Een beetje voor de hand liggend maar zorg voor fijne warme woondekens, wat dikke dekbedden voor de winter, trek de zachte wollen sokken aan, zorg voor pantoffels voor alle gezinsleden en plof op de bank met een kopje warme thee of chocolademelk. Heerlijk knus en warm!

Op zoek naar meer bespaartips?Handige geld bespaargids 2022: Zo kun je drastisch veel geld overhouden

Wonen in een koud huis met kinderen | Huis opwarmen tips (1)

  • Over
  • Laatste berichten

Sandra

Deze ambitieuze duizendpoot is de oprichtster van MamaPlaneet, getrouwd en mama van 2 prinsesjes. Na jarenlang met kinderen te hebben gewerkt, heeft ze in de opvoeding haar grootste passie gevonden. Verder heeft ze de meest uiteenlopende liefdes voor onder andere lezen, spelend leren en reizen.

Laatste berichten van Sandra (alles zien)

  • Recensie: De Zeven Sleutels deel 2: Voorbij de val van Tom Rijpert - 7 april 2024
  • Vejle met kinderen: 20 adresjes voor een onvergetelijke vakantie in Zuid-Denemarken - 29 maart 2024
  • Recensie: De Zeven Sleutels 1: Het pad van de Roverkoning van Tom Rijpert - 26 maart 2024
Wonen in een koud huis met kinderen | Huis opwarmen tips (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 5830

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.