Dolokind Spas Tablet - Gebruik, Dosering, Bijwerkingen, Prijs, Samenstelling | Praktijk (2023)

Table of Contents
Bijwerkingen Grote en kleine bijwerkingen voor Dolokind Spas Tablet Gebruik van Dolokind Spas-tablet Waar wordt het voor voorgeschreven? Veelgestelde vragen Wanneer niet gebruiken? Allergie Myastenia gravis Acuut nauwekamerhoekglaucoom Megacolon Paralytische of obstructieve ileus Nierziekte Ernstige leverfunctiestoornis Waarschuwingen Zwangerschap Borstvoeding Rijden of machines bedienen Prostaatvergroting Gebruik bij kinderen Chronische ondervoeding Dosering Gemiste dosis Overdosis Interacties Beschrijving Instructies Carbamazepine Fenytoïne Leflunomide Ipratropium Metoclopramide Tricyclische antidepressiva Antihistaminica Darmobstructie Hart-en vaatziekte Alcoholisme NSAID-geïnduceerd astma 5-HIAA-urinetest Algemene instructies Andere details Kan met of zonder voedsel worden ingenomen, zoals geadviseerd door uw arts Moet worden ingenomen volgens de instructies van de arts Het effect op de slaap is niet vastgesteld Onbekend Onbekend Onbekend Onbekend Categorie Schema Referenties Medicijnen.org.uk. 2021. Buscopan 10 mg tabletten - Samenvatting van de productkenmerken (SmPC) - (emc). [online] Beschikbaar op: < [Geraadpleegd op 5 augustus 2021]. Medicijnen.org.uk. 2021. Paracetamol 500 mg tabletten - Samenvatting van de productkenmerken (SmPC) - (emc). [online] Beschikbaar op: < [Geraadpleegd op 5 augustus 2021]. nhs.uk. 2021. Paracetamol voor volwassenen: pijnstiller om pijntjes en koorts te behandelen. [online] Beschikbaar op: < [Geraadpleegd op 5 augustus 2021]. Drugs, H., 2021. Paracetamol: MedlinePlus medicijninformatie. [online] Medlineplus.gov. Beschikbaar op: < [Geraadpleegd op 5 augustus 2021]. Pdf.hres.ca. 2021. [online] Beschikbaar op: < [Geraadpleegd op 5 augustus 2021]. Vond je dit nuttig?

Gemaakt doorMANKIND PHARMACEUTICALS LTD

BevatHyoscine Butylbromide (10 mg) + Paracetamol (500 mg)

Beschrijving

Dolokind Spas Tablet is een combinatie van hyoscinebutylbromide en paracetamol. Het vermindert effectief maagpijn en krampen door de spieren van de maag en darmen te ontspannen. Uw arts kan dit geneesmiddel ook voorschrijven om menstruatiekrampen te verlichten. Het blokkeert ook een bepaalde chemische boodschapper die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van koorts en pijn. Dolokind Spas Tablet kan met of zonder voedsel worden ingenomen in de dosis en duur zoals geadviseerd door uw arts. Gebruik geen zelfmedicatie en stop niet op eigen houtje, omdat dit uw toestand kan verergeren. Het gebruik van Dolokind Spas Tabletten geeft vaak voorkomende bijwerkingen zoals constipatie, droge mond en wazig zien. Meestal zijn deze bijwerkingen tijdelijk en verdwijnen ze na verloop van tijd. Als een van deze bijwerkingen aanhoudt of verergert, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw arts. Vermijd het gebruik van dit geneesmiddel als u allergisch bent voor Dolokind Spas Tablet. Dolokind Spas Tablet kan een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen. Vertel uw arts dus welke andere geneesmiddelen u nog gebruikt. Informeer uw arts als u een medische aandoening heeft gehad zoals myasthenia gravis, glaucoom, lever-/nierproblemen enz. Informeer uw arts ook als u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft voordat u dit geneesmiddel inneemt.

SNELLE LINKS:

BijwerkingenZorgenGebruik

Bijwerkingen

Grote en kleine bijwerkingen voor Dolokind Spas Tablet

 • Onregelmatige hartslag
 • Droge mond
 • Visuele stoornissen
 • Moeilijkheden bij het plassen
 • Verlaagde bloeddruk
 • Diarree
 • Misselijkheid of braken
 • Maag-/mondzweer
 • Bloederige en troebele urine
 • Bloedarmoede
 • Vermoeidheid
 • Ongebruikelijke bloedingen of blauwe plekken
 • Constipatie

Gebruik van Dolokind Spas-tablet

Waar wordt het voor voorgeschreven?

 • Buikpijn
 • Menstruele krampen

Lees verder

Zorgen

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duurt het voordat dit geneesmiddel effect heeft?

  Het effect van Dolokind Spas Tablet kan binnen 1 uur na orale inname van de dosis worden waargenomen.

 • Hoe lang duren de effecten van dit geneesmiddel?

  De gemiddelde tijd waarin Dolokind Spas Tablet effect vertoont is 6 uur.

 • Is het veilig om alcohol te consumeren tijdens het gebruik van dit geneesmiddel?

  Consumptie van alcohol wordt niet aanbevolen tijdens de behandeling met Dolokind Spas Tablet vanwege het verhoogde risico op ernstige bijwerkingen zoals ernstige maag- of darmbloedingen, duizeligheid, vermoeidheid, zwakte, huiduitslag, misselijkheid, gewrichtspijn, koorts, geelzucht, enz.

 • Is dit een verslavend medicijn?

  Dolokind Spas Tablet heeft geen neiging tot gewoontevorming.

 • Kan dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap worden ingenomen?

  Dolokind Spas Tablet wordt niet aanbevolen voor gebruik bij zwangere vrouwen, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Bespreek de mogelijke voordelen en risico’s met uw arts voordat u dit geneesmiddel inneemt.

 • Kan dit geneesmiddel tijdens de borstvoeding worden ingenomen?

  Het is bekend dat Dolokind Spas Tablet overgaat in de moedermelk. Het kan de lever en de nieren van uw kind aantasten. Uw arts kan u adviseren om de behandeling met dit geneesmiddel of de borstvoeding te staken tot het moment dat u dit geneesmiddel inneemt. Bespreek de voordelen en risico’s met uw arts voordat u dit geneesmiddel inneemt.

Wanneer niet gebruiken?

Allergie

Vermijd het gebruik van Dolokind Spas Tablet als u een bekende allergie heeft voor Hyoscine, Paracetamol of voor enig ander bestanddeel van dit geneesmiddel. Zoek medische hulp als u bijwerkingen ervaart zoals huiduitslag, netelroos, zwelling (op gezicht, lippen, tong), enz.

Myastenia gravis

Myasthenia gravis is een aandoening waarbij de normale communicatie tussen spieren en zenuwen verandert. Het wordt gekenmerkt door zwakte en snelle vermoeidheid van de spieren die onder controle van het lichaam staan ​​(vrijwillige controle). Dolokind Spas Tablet kan de communicatie tussen de spieren en zenuwen onderdrukken, wat kan leiden tot verergering van de aandoening.

Acuut nauwekamerhoekglaucoom

Nauwhoekglaucoom wordt veroorzaakt door geblokkeerde drainagekanalen in het oog, wat resulteert in een plotselinge stijging van de intraoculaire druk (druk in uw ogen). Dit is een zeldzame vorm van glaucoom, die zich zeer snel ontwikkelt en onmiddellijke medische aandacht vereist. Dolokind Spas Tablet kan de aandoening verergeren door de druk in de ogen te verhogen. Daarom wordt het gebruik in deze omstandigheden niet aanbevolen.

Megacolon

Megacolon is de abnormale verwijding van de dikke darm. Het kan een complicatie zijn van ziekten zoals inflammatoire darmziekten (ontsteking van het spijsverteringskanaal) en de ziekte van Crohn (zwelling van de darmen). Dolokind Spas Tablet wordt niet aanbevolen voor gebruik als u megacolon heeft vanwege het verhoogde risico op colonverslapping en verdere ernstige bijwerkingen.

Paralytische of obstructieve ileus

Paralytische of obstructieve ileus is een aandoening waarbij er sprake is van een verstopping in de darm zonder enige fysieke obstructie. Het kan optreden als gevolg van een beschadiging van de zenuwen en spieren van de darm. Dolokind Spas Tablet kan het risico op deze aandoening vergroten, omdat het de obstructie kan verergeren.

Nierziekte

Dolokind Spas Tablet wordt via de nieren uitgescheiden. Mensen met nierproblemen hebben een verminderd vermogen om dit geneesmiddel eruit te filteren en het hoopt zich op in de nieren, wat leidt tot verergering van de aandoening.

Ernstige leverfunctiestoornis

Dolokind Spas Tablet wordt in uw lever omgezet in zijn actieve vorm. Het gebruik van dit geneesmiddel als u reeds bestaande leverproblemen heeft, kan leiden tot ophoping van geneesmiddel in de lever, wat kan leiden tot verslechtering van uw lever.

Waarschuwingen

Waarschuwingen voor speciale populaties

Zwangerschap

Dolokind Spas Tablet wordt niet aanbevolen voor gebruik bij zwangere vrouwen, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Bespreek de mogelijke voordelen en risico’s met uw arts voordat u dit geneesmiddel inneemt.

Borstvoeding

Het is bekend dat Dolokind Spas Tablet overgaat in de moedermelk. Het kan de lever en de nieren van uw kind aantasten. Uw arts kan u adviseren om de behandeling met dit geneesmiddel of de borstvoeding te staken tot het moment dat u dit geneesmiddel inneemt. Bespreek de voordelen en risico’s met uw arts voordat u dit geneesmiddel inneemt.

Algemene waarschuwingen

Rijden of machines bedienen

Het gebruik van Dolokind Spas Tablet kan symptomen veroorzaken zoals duizeligheid, slaperigheid, wazig zien, enz. Het wordt geadviseerd geen activiteiten uit te voeren zoals autorijden of machines bedienen als u een van deze symptomen ervaart tijdens de behandeling met dit geneesmiddel.

Prostaatvergroting

Dolokind Spas Tablet moet met voorzichtigheid worden gebruikt als u een prostaatvergroting heeft. Dit geneesmiddel verhoogt in dergelijke gevallen het risico op urineretentie. Het is raadzaam om uw waterinname en -productie nauwlettend in de gaten te houden. Raadpleeg uw arts als u pijn ervaart in en boven het genitale gebied.

Gebruik bij kinderen

Dolokind Spas Tablet moet bij kinderen met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt.

Chronische ondervoeding

Uiterste voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van Dolokind Spas Tablet als u ondervoed bent, vanwege het verhoogde risico op ernstige bijwerkingen.

Dosering

Gemiste dosis

Als u vergeet een dosis Dolokind Spas Tablet in te nemen, zorg er dan voor dat u eraan denkt uw volgende dosis op tijd in te nemen. Neem geen twee doses tegelijk in om een ​​vergeten dosis in te halen.

Overdosis

Neem nooit meer dan de voorgeschreven dosis Dolokind Spas Tablet. Als u vermoedt dat u mogelijk een overdosis van dit geneesmiddel heeft ingenomen, ga dan naar de afdeling spoedeisende hulp van uw plaatselijke ziekenhuis.

Interacties

Alle medicijnen werken verschillend van persoon tot persoon. U moet alle mogelijke interacties met uw arts controleren voordat u met een geneesmiddel begint.

Interactie met alcohol

Beschrijving

N.v.t

Instructies

Consumptie van alcohol wordt niet aanbevolen tijdens de behandeling met Dolokind Spas Tablet vanwege het verhoogde risico op ernstige bijwerkingen zoals ernstige maag- of darmbloedingen, duizeligheid, vermoeidheid, zwakte, huiduitslag, misselijkheid, gewrichtspijn, koorts, geelzucht, enz.

Interactie met medicijnen

Carbamazepine

Fenytoïne

Leflunomide

Ipratropium

Metoclopramide

Tricyclische antidepressiva

Antihistaminica

Ziekte-interacties

Darmobstructie

Dolokind Spas Tablet wordt niet aanbevolen voor gebruik als u een voorgeschiedenis heeft van darmobstructie, omdat dit de aandoening kan verergeren. Uw arts kan een alternatieve behandelingsoptie adviseren op basis van de klinische toestand.

Hart-en vaatziekte

Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van Dolokind Spas Tablet als u een voorgeschiedenis heeft van hart- en vaatziekten. Het kan bijwerkingen veroorzaken zoals een zeer lage bloeddruk, duizeligheid, flauwvallen, duizeligheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, enz. Uw arts kan uw hartfunctie nauwlettend controleren.

Alcoholisme

Dolokind Spas Tablet moet met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt als u alcohol gebruikt vanwege het verhoogde risico op leverbeschadiging.

NSAID-geïnduceerd astma

Het gebruik van Dolokind Spas Tablet moet worden vermeden als u door NSAID’s geïnduceerde astma of andere ademhalingsobstructieve aandoeningen heeft.

Voedselinteracties

Informatie niet beschikbaar.

Lab-interacties

5-HIAA-urinetest

Het gebruik van Dolokind Spas Tablet kan voor deze test een vals-positief resultaat opleveren. Het is raadzaam om uw arts en laboratoriumtechnicus te informeren over de consumptie van dit geneesmiddel voordat de test wordt uitgevoerd.

Dit is geen uitputtende lijst van mogelijke geneesmiddelinteracties. U dient uw arts te raadplegen over alle mogelijke interacties van de geneesmiddelen die u gebruikt.

Algemene instructies

U kunt Dolokind Spas Tablet oraal innemen, met of zonder voedsel. Neem geen grotere of kleinere hoeveelheden in dan aanbevolen. De tablet niet pletten, breken of kauwen in de mond. Drink dagelijks 6 tot 8 volle glazen water om constipatie te helpen voorkomen terwijl u dit geneesmiddel gebruikt. Gebruik geen ontlastingverzachter (laxeermiddel) zonder eerst uw arts te raadplegen. Als bijwerking kan een droge mond optreden. Regelmatig mondspoelen, goede mondhygiëne, verhoogde waterinname en het eten van suikervrij snoep kunnen helpen. Houd een tijdsinterval van minimaal 2 uur aan tussen Dolokind Spas Tablet en andere geneesmiddelen om interacties te voorkomen. Raadpleeg uw arts als u ongewenste bijwerkingen ervaart.

Andere details

Diversen

Kan met of zonder voedsel worden ingenomen, zoals geadviseerd door uw arts

Moet worden ingenomen volgens de instructies van de arts

Het effect op de slaap is niet vastgesteld

Hoe het werkt

Dolokind Spas Tablet is een combinatie van twee geneesmiddelen: hyoscinebutylbromide en paracetamol. Hyoscinebutylbromide ontspant de gladde spieren van de maag, darmen en het urogenitale kanaal en verlicht spierspasmen en krampen. Paracetamol werkt door de pijngrens te verhogen en de zwelling te verminderen.

Wettelijke status van

Onbekend

Onbekend

Onbekend

Onbekend

Classificatie

Categorie

Krampstillers, analgetica

Schema

Schema H

Referenties

Medicijnen.org.uk. 2021. Buscopan 10 mg tabletten - Samenvatting van de productkenmerken (SmPC) - (emc). [online] Beschikbaar op: < [Geraadpleegd op 5 augustus 2021].

https://www.medicines.org.uk/emc/product/1775/smpc#PRODUCTINFO>

Medicijnen.org.uk. 2021. Paracetamol 500 mg tabletten - Samenvatting van de productkenmerken (SmPC) - (emc). [online] Beschikbaar op: < [Geraadpleegd op 5 augustus 2021].

https://www.medicines.org.uk/emc/product/10817/smpc#PRODUCTINFO>

nhs.uk. 2021. Paracetamol voor volwassenen: pijnstiller om pijntjes en koorts te behandelen. [online] Beschikbaar op: < [Geraadpleegd op 5 augustus 2021].

https://www.nhs.uk/medicines/paracetamol-for-adults/>

Drugs, H., 2021. Paracetamol: MedlinePlus medicijninformatie. [online] Medlineplus.gov. Beschikbaar op: < [Geraadpleegd op 5 augustus 2021].

https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a681004.html>

Pdf.hres.ca. 2021. [online] Beschikbaar op: < [Geraadpleegd op 5 augustus 2021].

https://pdf.hres.ca/dpd_pm/00059989.PDF>

Gerelateerde vragen laden...

Vond je dit nuttig?

Uw feedback zal helpen het product te verbeteren

Ja

Nee

Wilt u de informatie delen?

Voelt er iets niet goed?

Meld een fout

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated: 15/10/2023

Views: 6670

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.