Alles over walnoten (+ Miljuschka's favoriete walnootrecepten) - Miljuschka (2024)

Ik ben gek op mijn boomgaard, en in het bijzonder op mijn walnotenboom. In dit artikel vertel ik je alles over de prachtige vrucht, genaamd de walnoot.

Walnoot: een vrucht of een noot?

In de volksmond noemen wij de walnoot gewoon een noot. De walnoot doet door de naam natuurlijk ook vermoeden dat het een noot is, maar niets is minder waar. De walnoot wordt in de plantkunde gezien als een steenvrucht, omgeven door een harde schil. De schil bestaat uit twee delen en wordt ook wel de dop genoemd. Tijdens de groei aan de boom worden walnoten tevens beschermd door een groene bolsters om de harde schil, die bij de rijping openbarst.

Als je een walnotenboom in de tuin hebt, kun je de walnoten zelf oogsten. De groene bolsters worden steeds donkerder en geven ook af. Je kunt het zelfs gebruiken om er inkt van te maken. Draag dus altijd handschoenen en oude kleding als je deze bolsters vastpakt!

Walnoten groeien goed in landen met een gematigd klimaat, zoals Frankrijk en Spanje. Dit zijn landen met warme zomers en koude, milde winters. Een rijpe walnoot valt altijd van de boom, dus plukken is bij deze noot niet nodig. Na de oogst, die plaatsvindt van september tot november, worden ze een aantal weken gedroogd. Zodra de noten goed gedroogd zijn, kan je ze maximaal een half jaar, mits goed gesloten, bewaren.

Om de vrucht te openen, is het handig om een notenkraker te gebruiken. Er zijn verschillende soorten, maar de notenkraker van Miliano met dubbele hefboom en opvangreservoir is onwijs handig. Deze kraker werkt snel, makkelijk en schoon.

Gepeld of ongepeld?

Walnoten hebben een dun bruin vliesje tussen de harde schil en het vruchtvlees. Dit vliesje bevat ontzettend veel voedingsstoffen en zorgt voor de ietwat bittere smaak. Je kunt de walnoten ook zonder vliesje kopen, maar dit is erg prijzig en eigenlijk nergens voor nodig. De supermarkten verkopen deze ook vaak niet.

Wil je toch het velletje eraf halen, voor een wat zoetere smaak en een volledig witte kleur? Je kunt dit ook zelf doen (scheelt een hoop geld): haal het velletje eraf door de walnoot 30 seconden in kokend water te leggen en ze vervolgens met koud water af te spoelen. Met een scherp mesje schraap je dan zo het velletje er vanaf. Wel een tijdrovend klusje…

Miljuschka’s favoriete recepten met walnoten

1 – Walnoot karameltaart

Het maken van deze verschrikkelijk lekkere walnoot karameltaart kan lastig zijn, maar het is alle moeite waard. De heerlijke bodem en de knapperige, plakkerige bovenkant. Elke hap is weer een feestje in je mond!

Hier vind je het recept voor de walnoot karameltaart.

2 – Tulband met walnoten en chocola

Ben je net zo’n fan van de tulband als ik? Dan is deze feestelijke tulband met walnoten pas echt iets voor jou!

Het tulbandbeslag maak je supersnel door alle ingrediënten in de blender te doen. Even draaien tot het een geheel vormt en klaar. De walnoten gebruik je als topping, maar kun je eventueel ook in het beslag verwerken.

Hier vind je het recept voor de tulband met walnoten.

3 – Walnotenspread

Behalve de kweeperen vallen de noten hier ook volop van de bomen. Tijd om ze op te maken! Nu kun je walnoten gerust wat langer bewaren dus dat is prettig, maar deze walnotenspread is ideaal als je een overdosis walnoten hebt.

Het enige wat je nodig hebt is een goede keukenmachine of een staafmixer die dit soort spreads aankan. Ik voeg een beetje tahini toe aan de walnotenmix voor de smaak, maar je zou het naar eigen smaak kunnen afwisselen met bijvoorbeeld amandelpasta of iets vergelijkbaars.

Hier vind je het recept voor de walnotenspread.

4 – Bruschetta met geitenkaas, perzik en walnoot

Bruschetta met geitenkaas en verse perziken, walnoten en frisse munt. Ideaal als lunch of als hapje om aan je gasten uit te delen. Maak er dan het liefst kleine toastjes van.

Ik gebruik voor dit recept zachte geitenkaas. Haal deze op tijd uit de koelkast, zodat deze goed smeerbaar is. Welk brood je als basis kiest, is aan jou: ik vind wit zuurdesembrood ontzettend lekker voor deze bruschetta met geitenkaas.

Hier vind je het recept voor de bruschetta met geitenkaas, perzik en walnoot.

5 – Honing kaneelrolletjes

Ik ben ontzettend fan van baklava, maar het neemt best wat tijd in beslag. Soms heb je simpelweg niet genoeg tijd, maar wil je wel graag iets maken.Ik heb nu een snellere manier gevonden om een vergelijkbaar dessert te maken. Honing kaneelrolletjes!

Om het te maken gebruik je ongeveer dezelfde ingrediënten, maar in plaats van heel veel vellen filodeeg, gebruik je per kaneelrolletje slechts twee vellen filodeeg. Vervolgens rol je ze op, bak je het af in de oven op een bakplaat en ondertussen maak je de honingsaus. Wil je de saus wat dikker, laat deze dan langer inkoken of gebruik wat minder water.

Hier vind je het recept voor de honing kaneelrolletjes.

6 – Dadelkoekjes

Koekjes: de ultieme manier om je instant beter te voelen. En nee dan bedoel ik niet die momenten dat je de hele koektrommel achter elkaar leeg eet… Ik bedoel het moment dat je heerlijke zoete dadelkoekjes hebt gemaakt, en die dan als eerste warm uit de oven proeft. Zo simpel, maar zo lekker.

Hier vind je het recept voor de dadelkoekjes.

7 – Notenpudding met kweepeer

Hoe omschrijf ik deze heerlijk pudding met kweepeer nou het beste? Want het is geen taart en ook geen clafoutis. Het zit ergens tussen, maar lijkt nog het meest op een stevige pudding. Eigenlijk een soort soufflé,als je erover nadenkt.

Hier vind je het recept voor de notenpudding met kweepeer.

Nog meer inspiratie met walnoten

De walnoot is heerlijk en je kunt er ontzettend veel recepten mee maken – van hartig tot zoet. De ideale noot om eindeloos mee te variëren, dus. Kijk ook eens naar de pareltjes van Jamie Oliver en Robèrt van Beckhoven hieronder!

Ik kom dolgraag in de bakkerij van Robèrt en ik denk dat je wel snapt waarom. Alles wordt met zoveel liefde en passie bereidt, het is écht een kunst. In onderstaande post zie je hoe zijn chocoladerepen met nootjes gemaakt worden. Ga zeker eens langs in zijn winkel in Oisterwijk of bestel in zijn webshop. Gegarandeerd liefde bij de eerste hap!

In onderstaande post zie je het prachtige walnoot affogato recept van Jamie Oliver. Dit is een typisch Italiaans recept waarin een bolletje ijs wordt overgoten met hete espresso. Het recept is op zijn website te vinden en is zéker de moeite waard om eens thuis te maken. Hoe lekker is dit plaats van de standaard koffie na het avondeten?

Alles over walnoten (+ Miljuschka's favoriete walnootrecepten) - Miljuschka (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6290

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.